Wariacje z powtórzeniami
AA: Na ile sposobów można rozmieścić k nierozróżnialnych kul w n
ponumerowanych szufladach, przy założeniu, że w każdej szufladzie może
znaleźć się co najwyżej jedna kula ?
Odpowiedź to nk − i tu moje pytanie − czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tutaj używamy
wariacji z powtórzeniami ?
7 gru 21:42
Mila:
Nie pomyliłeś odpowiedzi ? A może treść zadania trochę inna?
7 gru 22:33
AA: Jeśli chodzi o treść to zrobiłem kopiuj−wklej więc raczej żadnej pomyłki nie ma, a w
odpowiedziach parę razy sprawdzałem no ale numer zadania się zgadza − odpowiedź to nk
Czy w takim razie w zbiorze zadań jest błąd ? Dodam że w następnym zadaniu które różni się
tylko tym że kule są rozróżnialne odpowiedź to wzór na wariacje bez powtórzeń
8 gru 11:58
I'm back:
Sprawdzamy wynik: niech k = 3 ; n = 2
Jakie mamy opcje:
3,0
2,1
1,2
0,3
Czyli 4 możliwości, a że wzoru jest (niby) 23 = 8
I w ten prosty sposób obalamy taka odpowiedź.
8 gru 13:02
PW: Błąd tkwi w rozumowaniu − zamiast zbudować model matematyczny doświadczenia próbujesz
dopasować "jakiś wzór".
Skoro w treści zadania jest wymóg "w każdej szufladzie co najwyżej jedna kula", to mamy ukryte
założenie
k ≤ n.
Rozmieszczenie nierozróżnialnych kul w ponumerowanych szufladach można traktować jak utworzenie
ciągu o n wyrazach, w których k wyrazów jest równe '1', a n−k wyrazów jest równe '0'.
Przykład: Ciąg
(0, 1, 0, 0, 0, 1)
obrazuje rozmieszczenie 2 kul w 6 szufladach − kule są w drugiej szufladzie i w szóstej.
Liczba takich ciągów jest równa liczbie możliwości wybrania k miejsc spośród n, k ≤ n (w tych k
miejscach są jedynki, w pozostałych zera).
Dlatego poprawna odpowiedź to
8 gru 14:55