25 | ||
c) wiedząc że suma k początkowych wyrazów ciągu jest równa 162 | oblicz k | |
27 |
1 | ||
( 2(x+1))2 = ( 7x +1)( x −1 ) ⇒ x = 2,5 lub x = − | ||
6 |
1 | ||
x=− | lub x=5 | |
3 |
4 | 4 | 4 | ||||
− | ,− | ,− | nie odpowiada war. zadania | |||
3 | 3 | 3 |
1 | ||
2) q= | ||
3 |
1 | ||
an=108*( | )n−1 | |
3 |
4 | 4 | 4 | 25 | ||||
+ | + | =1+ | |||||
3 | 9 | 27 | 27 |
25 | ||
w c) wiedząc że suma k początkowych wyrazów ciągu jest równa 161 | ||
27 |
4 | 4 | 4 | 25 | |||||
Mila nie rozumiem zapisu | + | + | = 1 + | |||||
3 | 9 | 27 | 27 |
1 | ||
1) q= | ||
3 |
1 | 4 | |||
a5=4* | = | , | ||
3 | 3 |
4 | 1 | 4 | ||||
a6= | * | = | ||||
3 | 3 | 9 |
4 | 1 | 4 | ||||
a7= | * | = | ||||
9 | 3 | 27 |
36+12+4 | 52 | 25 | ||||
dodajemy: sprowadzasz do wspólnego mianownika: | = | =1 | ||||
27 | 27 | 27 |
25 | 25 | |||
160+1 | =161 | |||
27 | 27 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |