zad
kuba: 1. Na rynku whiskey popyt wyraża sie wzorem P=200−20Q a podaż P=Q+95. Znajdź cenę i ilość
rownowagi.
Począwszy od 1 stycznia rząd nałożył na konsumentów alkoholu obowiązkową składkę w kwocie 21 od
butelki
przeznaczoną na walkę z alkoholizmem. Znajdź cenę i ilość rownowagi w nowych warunkach.
7 gru 19:43
kuba:
7 gru 19:49
szarik: przyrównujesz do siebie wzory.
200−20Q=Q+95
21Q=105
Q=5
P=5+95=100
8 gru 17:25
szarik: Wprowadzono podatek kwotowy w wysokości T, czyli:
jeśli stara funkcja podaży miała wzór P=f(Q)
to nowa funkcja podaży będzie miała wzór P=f(Q)+T
W tym wypadku T=21
nowa funkcja: P=Q+95+21=Q+116
nowa cena i ilość równowagi:
200−20Q=Q+116 i wyliczasz...
8 gru 17:30