Rozkład funkcji wymiernej
Mikołajklatka: Podaną funkcję wymierną właściwą rozłożyć na sumę rzeczywistych ulamkow prostych pierwszego i
drugiego rodzaju.
(10x+3)/((x3)+27)
7 gru 19:16
ABC: | −1 | | x+4 | | −x2+3x−9 | | x2+7x+12 | | 10x+3 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x+3 | | x2−3x+9 | | x3+27 | | x3+27 | | x3+27 | |
metody nie piszę bo Mariusz jej nie lubi
7 gru 19:50
Mila:
| 10x+3 | | 10x+3 | |
| = |
| |
| x3+27 | | (x+3)*(x2−3x+9) | |
| 10x+3 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x3+27 | | x+3 | | x2−3x+9 | |
10x+3=A*(x
2−3x+9)+(Bx+C)*(x+3)
1) x=0
L=3. P=9A+3C⇔9A+3C=3
2) x=1
L=13, P=A*(1−3+9)+(B+C)*4⇔7A+4B+4C=13
3) x=−1
L=−7, P=13A−2B+2C⇔13A−2B+2C=−7
Po rozw. układu równań:
A=−1 B=1,C=4
4)
| 10x+3 | | −1 | | x+4 | |
| = |
| + |
| |
| (x+3)*(x2−3x+9) | | x+3 | | x2−3x+9 | |
7 gru 20:50
Julek45: Skąd wiadomo, że jeden ułamek jest drugiego rodzaju? Jak to ustalić?
7 gru 21:28
Julek45: Już gdzieś znalazłem tą informację, dziękuję wszystkim za pomoc.
7 gru 21:31
Julek45: Jakby co ja to Mikołajklatka, napisałem z innego urządzenia po prostu.
7 gru 21:35
Julek45: Jeszcze jedno pytanie, jeśli mianownik jest 2 stopnia lub wyżej z uwagi na krotność
pierwiastka, a nie nierozkładalny wielomian, to w liczniku będzie sama liczba, a nie również
wielomian?
7 gru 22:12
Mila:
Tak.
7 gru 22:32