Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego i oblicz a10.
ola: a) a1=−3 a3=9
b)a5=0 a8−12
Może ktoś mi to ładnie wytłumaczyć wszystko po kolei krok po kroku, bo kompletnie tego nie
rozumiem byłabym wdzięczna.
7 gru 17:04
janek191:
Np. b)
a8 − a5 = 3 r
12 − 0 = 3 r
r =4
====
a5 = a1 + 4 r
0 = a1 + 16
a1 = − 16
===========
an = a1 + ( n −1)*r = − 16 + 4*( n −1) = − 16 −4 + 4 n
an = 4 n − 20
==============
7 gru 17:13
chichi:
| | 9−(−3) | |
(a) r = |
| = 6, an = −3+(n−1)*6 = 6n−9, a10 = 6*10−9 = 51 |
| | 3−1 | |
7 gru 17:14
janek191:
a10 = 20
7 gru 17:14
chichi:
| | 12−0 | |
(b) r = |
| = 4, an = 0+(n−5)*4 = 4n−20, a10 = 4*10−20 = 20 |
| | 8−5 | |
7 gru 17:16
ola: chichi tam powinno byc a5=0 a8=−12
7 gru 17:23