pochodna
damn_ik: jaka jest pochodna z tego?
cosπx
7 gru 14:37
ite: cos(πx)
↗ skorzystaj ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
7 gru 14:56
Norbi: [cos(πx)]' = −πsin(πx)
7 gru 15:43
chichi:
f(x) = cosπx = −x
⇒ f'(x) = − 1
7 gru 16:58
Mariusz:
f(x) = cos(πx) = −x
Jesteś tego pewien , bo według mnie nową matematykę wymyślasz
7 gru 17:27
Mariusz:
Pomysł ite jest dobry choć jeśli to zadanie miał w szkole średniej to podobno tam
wywalili pochodną złożenia
Można tę pochodną stosunkowo łatwo policzyć na granicy
| | cos(π(x+h))−cos(πx) | |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | cos(πx+πh)−cos(πx) | |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | cos(πx)cos(πh)−sin(πx)sin(πh)−cos(πx) | |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | cos(πx)(cos(πh)−1)−sin(πx)sin(πh) | |
limh→0 |
| |
| | h | |
| | 1−cos(πh) | | sin(πh) | |
=−cos(πx)limh→0 |
| −sin(πx)limh→0 |
| |
| | h | | h | |
| | (1−cos(πh))(1+cos(πh)) | | sin(πh) | |
=−cos(πx)limh→0 |
| −sin(πx)limh→0 |
| |
| | h(1+cos(πh)) | | h | |
| | sin(πh) | | sin(πh) | |
=−cos(πx)limh→0 |
| limh→0 |
| |
| | 1+cos(πh) | | h | |
| | sin(πh) | |
−πsin(πx)limh→0 |
| |
| | πh | |
| | 0 | |
=−cos(πx)* |
| *π*1 −πsin(πx)*1 |
| | 2 | |
=−πsin(πx)
7 gru 17:56