Granica ciągu
zaq: Czy może mi to ktos sprawdzić, byłabym wdzięczna:
lim 5n+1 − 3/ 2 − 7n (n+1 jest jako wykładnik)
n →∞
Mi wyszło −∞
7 gru 12:43
janek191:
| | 5n+1 − 3 | |
Czy an = |
| ? |
| | 2 − 7n | |
A może
7 gru 12:47
zaq: Pierwsze
7 gru 22:18
janek191:
więc
lim a
n = 0
n→+
∞
8 gru 09:24
8 gru 18:19
8 gru 19:48
zaq: A jak mam np: Wyznaczyć granicę funkcji logarytmicznej : an= ln(x2 −2x −3)
Yo na poczatku określam dziedzinę mi wyszło (−∞ ; −1) ∪ ( 3; +∞)
Rozpisałam sobie wszystkie granice prawo i lewostronne, i nie wiem co dalej....
8 gru 22:05
janek191:
Masz wyznaczyć granicę funkcji czy ciągu?
an − oznacza ciąg.
Pewnie powinno być: f(x) = ln (x2 − 2 x − 3) ?
9 gru 08:41
I'm back:
I raczej nie chodzi o wyznaczenie granic funkcji co o sprawdzenie czy są asymptoty
9 gru 08:49