ciąg monotoniczny
xxx: Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego gdy:
a3=4, a5=9
| | 3 | |
Q wyszło mi |
| jednak nei wiem jak wyznaczyć wzór czy ktoś pomoże? |
| | 2 | |
7 gru 11:10
Podróż kwiatów: an=a1*qn−1
Masz q wiec wylicz a1
a3=a1*q2
a1=......
7 gru 11:29
xxx: | | 16 | |
no to wychodzi że a1= |
| |
| | 9 | |
7 gru 11:37
xxx: czyli 16/9* 3/2 do potęgi n−1
7 gru 11:39
janek191:
a
3 = 4
a
5 = 9
to
| | 9 | | 3 | |
q2 = a5 : a3 = |
| ⇒ q = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 9 | | 16 | |
a3 = 4 = a1* |
| ⇒ a1 = |
| |
| | 4 | | 9 | |
| | 16 | | 3 | | 16 | | 3 | |
an = a1*qn−1 = |
| *( |
| )n−1 = |
| *U{2}[3}*( |
| )n |
| | 9 | | 2 | | 9 | | 2 | |
a
n =
7 gru 12:32
7 gru 12:33
Król Artur:
Do wyznaczenia wzoru ciągu nie potrzebne jest a1, an = akqn−k
7 gru 12:44
Król Artur:
niepotrzebne
7 gru 13:11
Podróż kwiatów: Tak zgadza sie że niepotrzebne .
Jednak to od tego zależy jak uczą w danej klasie .
Ogólnie w tablicach pewnie jest wzór z a1
7 gru 15:53