ciag geometryczny
Patryk: Ciąg jest geometryczny (an) a1 = 6 a iloraz tego ciągu
jest równy 1/3. Która z poniższych równości nie jest prawdziwa?
B) a11= 239 (2/39)
D) a13−a12= 1/3
7 gru 09:56
I'm back:
(d) na pewno nie − to by było prawda przy ciągu arytmetycznym
(b) a11 = a1*q10 = 6 * (1/3)10 =...
Czyli też nie pasuje (chyba że źle przepisałeś)
7 gru 10:02
Patryk: sory, D ma być A13*A12=1/3
7 gru 10:06
I'm back:
No to nadal to ni hu hu nie jest prawda dla ciągu geometrycznego, gdyby było a13/a12 to
wtedy byłaby tovprawda
7 gru 10:17