Fizyka podstawowa
Zigiusz: Wiem, że to fizyka a nie matematyka, ale nie mam gdzie z tym iść.
Samolot ważący 1400 kG robi pętlę przy prędkości 800 km/h. Znajdź :
− promień największej pętli jaką może zatoczyć samolot,
− siłę wypadkową działającą na samolot w najniższym punkcie pętli.
7 gru 05:15
pipel i pudel:
Dane: [SI]
1400kG=9.80665*1400 N → m(samolotu)=13729,31 kg
800 km/h=222,(2) m/s=v
________________________
| 2πr | | s | | v | |
| = |
| =v,T=1s → r= |
| (max r) |
| T | | T | | 2π | |
F=m(2πv+9,80665)
i porachuj sobie
7 gru 10:57