matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Obliczanie pochodnej
:|:
OBLICZ pochodną z
√
x
y = 2arccos
−
√
3x−2x
2
2
1
3 − 4x
Wychodzi mi ciągle: −
−
,
√
4x(4−x)
2
√
3x − 2x
2
1
3 − 4x
a powinno: −
−
√
x(4−x)
2
√
3x − 2x
2
7 gru 00:32
matma:
√
x
1
1
1
(2arccos
)
'
= −2*
*
=−
=
2
√
1−(x/4)
4
√
x
√
4−x
2
√
x
2
1
=−
√
x(4−x)
7 gru 00:45
:|:
Dzięki!
7 gru 14:02