proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie równoramiennym boki mają długość 12,10, 10 w trójkąt wpisano okrąg
Oblicz długości odcinków na jakie dwusieczna kąta przy podstawie dzieli przeciwległe
temu kątowi ramię
6 gru 22:25
6 gru 22:28
Iryt:

|AC|=|BC|
10e=12f i e+f=10
e=10−f
10*(10−f)=12f
dokończ.
Nie wiem po co w treści info o okręgu, coś opuściłaś?
6 gru 22:42
anna: | | 1 | | 9 | |
wyniki to f = 4 |
| e = 5 |
| |
| | 11 | | 11 | |
a wyniki to
6 gru 23:29
anna: w trójkącie równoramiennym boki mają długość 12,10, 10 w trójkąt wpisano okrąg
Oblicz długości odcinków
a)na jakie punkt styczności okręgu z ramieniem dzieli to ramię
b)na jakie dwusieczna kąta przy podstawie dzieli przeciwległe
temu kątowi ramię
to jest pełna treść zadania a punkt a rozwiązałam
odp do punktu a to 6 cm i 4 cm
6 gru 23:37
6 gru 23:41
anna: dziękuję
7 gru 08:11
circle:

a)
7 gru 17:28