ciag
luki: | | 1 | |
Wykaż że istnieje granica i oblicz ją gdy a1=1/2, an+1= |
| dla n≥1 |
| | √n*an | |
pod pierwiastkiem jest n*a
n
6 gru 21:57
Adamm:
Zauważmy że jeśli an > 0 to an+1 jest określony i > 0,
więc ciąg jest dobrze określony.
Załóżmy że an jest zbieżny do g. Ponieważ an > 0 to g ≥ 0.
Gdyby g > 0, to biorąc n → ∞ w równianiu an+1 = 1/√n*an
dostajemy g = 0 (argument działa gdy g jest nieskończone).
Zatem musi być g = 0.
7 gru 11:08
Adamm:
| | 4√n | |
an+2 = 1/√(n+1)an+1 = 4√an • |
| ≤ max(1, an) dla dużych n. |
| | √n+1 | |
Zatem a
n jest ograniczony, i z poprzedniej nierówności, a
n → 0.
7 gru 11:30