funkcje
Milena: Funkcja f : R2 → R określona jest wzorem, f(<x,y>) = |x*y|, dla każdego x,y ∊R2.
Znaleźć obraz zbioru A = [−2,1] x [5,6] względem funkcji f oraz narysować w układzie
współrzędnych
przeciwobraz zbioru B = (−1,1)
Hej, wie ktoś jak zabrać się za takie zadanie?
6 gru 21:07
PW: Dla x∊[− 2, 0] i y ∊[5, 6]
0 ≤ − x.y ≤ 12,
a więc f(x, y) = |− xy| ∊ [0, 12],
przy czym każda wartość z przedziału [0, 12] jest osiągana (łatwe, chyba nie są tacy
drobiazgowi, źeby wymagać dowodu; matematycy piszą w takich wypadkach "jak łatwo zauważyć")
Dla x∊(0, 1] i y ∊[5, 6]
0 < x.y ≤ 6,
a więc f(x, y) ∊ (0, 6].
Wartości f dla x∊(0, 1] i y ∊[5, 6] zawierają się w zbiorze wartości f
dla x∊[−2, 0] i y ∊[5, 6], zatem
f(A) = [0, 12].
7 gru 00:48