Prawdopodobieństwo
Maja: Wiedząc, że zdarzenia A,B,C są niezależne oraz, że P(A)=1/2, P(B)=1/4, P(C)=1/8, obliczyć:
P(A|(B∪C))
| | P(A∩(B∪C)) | | P((A∩B)∪(A∩C)) | |
P(A|(B∪C))= |
| = |
| =  |
| | P(B∪C) | | P(B∪C) | |
| | P(A∩B)+P(A∩C)−P(A∩B∩C) | | P(A)P(B)+P(A)P(C)−P(A)P(B)P(C) | |
= |
| = |
| |
| | P(B∪C) | | P(B)+P(C)−P(B)P(C) | |
Nie jestem pewna, czy równość przy znaku zapytania jest prawdziwa. Mógłby ktoś mnie sprawdzić i
ewentualnie poprawić?
6 gru 20:06
ite: Tak, przekształcenie ze znakiem zapytania jest poprawne. Ale z tego, że podane trzy zdarzenia
są niezależne nie wynika, że są również parami niezależne, chyba że treść zadania była tak
sformułowana.
6 gru 21:23
ite: *poprawiam, źle napisałam: te trzy zdarzenia są niezależne więc są również parami niezależne
6 gru 22:05