Całka przez podstawienie
Marcel1: Cześć, próbowałem rozwiązać całkę przez podstawienie:
∫sin3x*cosx dx= ∫(1−cos2x) * sinx * cos x dx = | t = cosx // dt = −sinx dx | = −∫(1−t2) * t
dt =
−∫t − t3 dt = −cos2x/2 + cos4x/4 + C
Czy ktoś jest w stanie wskazać gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
Przykład potrafię rozwiązać inną metodą, ciekawi mnie dlaczego tym sposobem nie wyszło.
4 gru 19:49
Mariusz:
Nie lepiej podstawić t=sin(x)
4 gru 19:59
jc: Przecież wyszło. Wynik masz prawidłowy.
4 gru 20:00
Mariusz:
Zastosowałeś jedynkę trygonometryczną
u ciebie dt = −sinx dx
Wygląda ok a skąd przypuszczenie że się pomyliłeś
4 gru 20:01
Mariusz:
| 1 | |
| (1−sin2(x))(−2+1−sin2(x)) |
| 4 | |
| 1 | |
| (1−sin2(x))(−1−sin2(x)) |
| 4 | |
| | 1 | |
− |
| (1−sin2(x))(1+sin2(x)) |
| | 4 | |
Wyniki różnią się o stałą czyli jest ok
4 gru 20:08
Marcel1: Faktycznie, nie zwróciłem uwagi, że gdy różni się o stałą to jest ok. Dzięki za pomoc wszystkim
5 gru 11:07