kwadrat
mik: Punkt E jest środkiem boku CD kwadratu ABCD. Oznaczmy w kwadracie punkt M taki, że
kąt MAB= kąt MBC= kąt BME=x. Oblicz miarę kąta x.
4 gru 18:42
an: 75o
5 gru 14:31
Weronika: βudgfufguΩnksdnfdshfshfsphf[adshvpfhsdohgophbchsfadoaufobhviiduiofdsilji
5 gru 14:39
mik: Czemu 75?
5 gru 14:57
an:

Wystarczy wykazać, że α=60
o, jest to proste spróbuj.
5 gru 21:31
an: Zamiast H ma być M
5 gru 21:32
Iryt:

1)
α+x=90
o
2) ME⊥MF
|EF|=2a,
| | 1 | |
Przyprostokątna |MF|= |
| |EF|⇔ |
| | 2 | |
ΔEMF− Δekierkowy: 90
0,60
0, 30
o.
|∡MFB|=(60
o+90
0)=150
o
2α+150
o=180
o
α=15
o
x=75
o
======
5 gru 22:32