Logarytmy
Janusz: (671) Przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm:
a) 3 − log
1/3 3
b) 5 + log 2
c) 1/3 − log 4
(662) Oblicz:
a) 10
log 123
b) 7
log7 5
c) 27
−log3 2
(667) Oblicz:
a) log
9 27 + log
9 3
b) log 5 + log 20
(3.86) Oblicz:
a) log
28
b) log
41
c) log
6√6
(3.87) Korzystając z definicji logarytmu wyznacz x:
a) log
3x = 4
b) log
4x = −2
d) log
3/3 x = 1
(3.89) Oblicz
a) log
6 (log
264)
b) log
4 (log
381)
(3.91) Sprowadź wyrażenia do postaci log
a b + c
a) log
2 8
√5
b) log
32
3√81
(3.92) znadź x:
a) log
x = log8 − log5 + log10
b) log
3x = 3log
32 + 2log
33
c) log
5x = 2log
53 −
12log
516 +
23log
58
(3.40) Oblicz:
b) log
366
c) log
1/732
d) log
3/5 53
(3.42) Oblicz:
a) log
77
3
b) log
1/22
3
c) log
9 log
3 27
4 gru 10:54
sushi:
a jakiś własny wkład ?
4 gru 10:58
Janusz: Próbowałem to zrobić, aczkolwiek byłem ponad miesiąc na zajęciach praktycznych. W szkole
przerobili materiał, a ja nie miałem czasu nadrobić.
4 gru 11:05
4 gru 11:07
Janusz: Sushi chodz na discorda, albo na ts3 i mi wysłumaczysz. Serio ziomeczku potrzebuje pomocy, bo
pałe z matmy dostane. HELP
4 gru 11:41
Mila:
Najpierw obliczanie wartości logarytmu z liczby:
3.86
log
a(a)=1, dla a>0 i a≠1
log
a(b
n)=nlog
a(b)
a) log
2(8)=log
2(2
3)=3log
2(2)=3*1=3
b) log
4(1)=0 bo 4
0=1
| | 1 | | 1 | |
c) log6(√6)=log6(61/2)= |
| log6(6)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
3.87
a) oblicz
log
3(x)=4
3
4=x
x=81
b) log
4(x)=−2
4
−2=x
c) sprawdź zapis, podstawa logarytmu jest >0 i różna od 1 a tam masz w podstawie (3/3)=1
Jeśli masz pytania to pisz będziemy teraz razem rozwiązywać.
4 gru 15:31
janek191:
Np.
3.40
| | 1 | |
a) log36 6 = |
| , bo 360,5 = √36 = 6 |
| | 2 | |
| | 5 | | 3 | | 5 | |
d) log 3/5 ( |
| ) = − 1, bo ( |
| )−1 = |
| |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
4 gru 18:50
janek191:
Np. 3.42
a) log7 73 = 3 log7 7 = 3*1 = 3
b) log0.523 = 3 log0,5 2 = 3*(−1) = −3
c) log9 ( log3 27) = log9 3 = 12, bo 912 = √9 = 3
4 gru 18:55