Tam gdzie możliwe zastosuj rachunek macierzowy i wykorzystaj macierz odwrotna...
Radko: Tam gdzie możliwe zastosuj rachunek macierzowy i wykorzystaj macierz odwrotna w celu
uproszczenia równania. Znajdź rozwiązania, o ile istnieją.
[2 0] [2]= [1]
[1 1] X [2]= [0]
4 gru 10:34
sushi:
1. jaki wymiar ma macierz X?
2 czy możesz wyznaczyć macierz odwrotną do macierzy 2x2 w tym zadaniu ?
4 gru 10:47
Radko: Wymiar macierzy X wychodzi 2x2, rzecz w tym, ze odwrotnej macierzy wyznaczyć nie można,
wymnażając te macierze wychodzi mi takie równanie liniowe:
2x1+2x2=1/2
2x3+2x4=−1/2
i nie do końca wiem co dalej z tym zrobić, oczywiście oprócz * 1/2
4 gru 18:01
janek191:
Wyznacz najpierw macierz odwrotną do macierzy
l 2 0 i
i 1 1 i
5 gru 13:34
Radko: Skoro napisałem, że wyszło mi powyższe równanie, to chyba niezbędne było wyznaczenie macierzy
odwrotnej

Bardziej interesuje mnie to czy powyzsze rownanie jest poprawne, a jesli nie to dlaczego

doprowadzilem do postaci ;
x*I2I=I1/2 I
I2I I−1/2I
5 gru 15:40