Wykaż, że nie istenieje granica ciągu
Kck: | | 1 | |
Mam udowodnić że nie istnieje granica ciągu bn = ( |
| − 2)n. Wybrałem sobie dwa podciągi |
| | n | |
a
n = b
n i c
n = a
2n. Zacząłem liczyć granicę gdy n →
∞ z a
n i doszedłem do tego momentu:
| | 1 | |
limn→∞ = (−1)n * 2 * (1 − |
| ). No i tutaj chyba ewidentnie widać że nie istnieje |
| | 2n | |
granica ciągu ponieważ znak wyrazów zależeć będzie od parzystości n. Czy to jest już koniec
zadania? Nie muszę już liczyć granicy c
n? I w jaki sposób napisać wnioski i argumentacje tak
żeby została mi zaliczona?