granica
anonim123: | | √n4−2n2+5 | |
jak policzyć granicę z |
| ? |
| | 3n2+1 | |
3 gru 19:12
wredulus_pospolitus:
licznik i mianownik dzielisz przez wyrażenie w najwyższej potędze W MIANOWNIKU

−−− ogólna
zasada przy tego typu granicach
3 gru 19:23
anonim123: A możesz mi wypisać zasady jakie mam stosować przy granicach?
3 gru 19:26
anonim123:
3 gru 19:26
wredulus_pospolitus:
zależy od tego jak wygląda granica
| | wielomian | |
ta napisana jest rozwiązywana tak jakbyśmy mieli granicę z |
| |
| | inny wielomian | |
w tym momencie dzielimy przez wyrażenie o najwyższej potędze mianownika, i mamy jedną z trzech
sytuacji:
1) najwyższa potęga w liczniku jest mniejsza od tej w mianowniku −−−> granicą będzie 0
| | a | |
2) najwyższa potęga w liczniku jest RÓWNA tej w mianowniku −−−> granicą będzie |
| gdzie |
| | b | |
a,b to współczynniki przy tych najwyższych potęgach
3) najwyższa potęga w liczniku jest mniejsza od tej w mianowniku −−−> granicą będzie ±
∞
(decydują znaki przy najwyższych potęgach)
w tej granicy mamy opcję (2), ponieważ:
a) w liczniku mamy
√n4 = n
2
b) w mianowniku mamy n
2
| | √1 | | 1 | |
stąd granicą będzie |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
3 gru 19:39
anonim123: dzięki
3 gru 19:43
3 gru 19:59
wredulus_pospolitus:
dokładnie tak samo
jaka jest najwyższa potęga w mianowniku
3 gru 20:03
anonim123: n3
3 gru 20:05
anonim123: zaraz spróbuję zrobić
3 gru 20:09
anonim123: nie wychodzi mi dobry wynik
3 gru 20:14
sushi:
zapisz swoje obliczenia do samego mianownika
3 gru 20:16
3 gru 20:20
sushi:
| | 10 | | 1 | | 11 | |
3n3−10n2+n+11= n3(3− |
| + |
| + |
| ) |
| | n | | n2 | | n3 | |
3 gru 20:38
sushi:
3√n3(...)= n* 3√(...)
3 gru 20:39
Min. Edukacji: Odpowiedzi szukaj też na zapodaju
3 gru 21:05
3 gru 21:56
anonim123: Już wiem dzięki😄
3 gru 21:57
anonim123: Wyszło 32/3
3 gru 21:58
3 gru 22:10
I'm back:
DOKŁADNIE tak samo

Wszystko na to samo kopyto. Jaka jest największą potęga w mianowniku?
Wyłącz przed pierwiastki aby się przekonać.
3 gru 22:22
I'm back: Jeżeli tego nie widzisz
3 gru 22:22
anonim123: A taką granicą wiem że (−1)
n nie ma granicy ale nie wiem co będzie z taką
4 gru 17:47
sushi:
przy "n2" stoi ....
dla parzystych będzie.....
dla nieparzystych będzie ...
4 gru 17:55
anonim123: (−1)n dla przystych 1 dla nieparzystych −1
4 gru 18:00
anonim123: A w tym zadaniu z 22:10 nie wiem co powinno być w liczniku w mianowniku mam
n2 razy pierwiastek z 1+ 1 nad pierwiastek z n
4 gru 18:04
sushi:
więc odp. do zadania to ..
4 gru 18:04
sushi:
zapisz tutaj przykład, bo tam chcą ode mnie rozwiązać jakiś rebus, abym zobaczył Twoje zadanie
4 gru 18:06
anonim123: Granicą nie istnieje
Zadanie z linku licznik pierwiastek całość pod tym pierwiastkiem n+ jeszcze pierwiastek
pozostała
Część pod pierwiastkiem +pierwiastek z n mianownik: pierwiastek całość pod pierwiastkiem
n+ jeszcze jeden pierwiastek z n
4 gru 18:11
sushi:
to jest forum z matematyki, a nie z języka polskiego−> zapis wzór jeszcze alfabetem morse'a, to
się lepiej będzie czytać
4 gru 18:13
anonim123: Wiem ale nie wiem jak to inaczej zapisać wychodzi mi coś takiego
P{n+P{n+P{n}}}
4 gru 18:17
anonim123: √n+√n+√n to w liczniku a w mianowniku √n+√n
4 gru 18:19
sushi:
| licznik | |
| duże U i jest ułamek |
| mianownik | |
4 gru 18:20
sushi:
| | n+√n+√n | |
√ |
| , więc wyrażenie pod pierwiastkiem jest: |
| | n+√n | |
| n+√n+√n | |
| a granica tego będzie .... |
| n+√n | |
4 gru 18:30
anonim123: Wydaje mi się że 1 ale jak to zrobić wyciągając przed nawias w mianowniku mam
| | 1 | |
n2(√1+ |
| a nie wiem jak rozpisać licznik |
| | √n | |
4 gru 18:37
sushi:
co Ty chcesz wyciagać


masz dwa wielomiany −−> licznik ma stopień...., mianownik ma stopień ....
koniec zadania.
4 gru 18:39
anonim123: Chcę zrobić tak jak pisał I'm back w 22:22
4 gru 18:41
sushi:
to tak samo jak: ile to jest 2+4 , zamiast napisać 6, to Ty wolisz policzyć
∫ab logπ arc cos ...... dx
4 gru 18:47
ICSP: Ja chciałem tylko dodać, że to nie są wielomiany.
Zatem teoretycznie nie powinno się również mówić o ich stopniu.
Co nie zmienia faktu, że metoda liczenia granicy jest poprawna (tylko nazewnictwo złe)
4 gru 18:51
anonim123: A z jakiego wzoru skróconego mnożenia skorzystać w tym W mianowniku pierwiastki trzeciego
stopnia
4 gru 19:02
I'm back:
Z różnicy kwadratów
4 gru 19:09
I'm back:
Albo jak wolisz − wyciągamy niewymierność z mianownika
4 gru 19:09
anonim123: Ale tam są pierwiastki trzeciego stopnia tylko nie umiem tego zapisać
4 gru 19:12
I'm back:
Ja widzę pierwiastki kwadratowe

(a−b)(a+b) = a
2 − b
2
(a−b)(a
2 + ab + b
2) = a
3 − b
3
Warto zapamiętać oba te wzory skróconego mnozenia.
4 gru 19:27
4 gru 19:36
I'm back:
14 − pierwszy wzór z 19.27
4 gru 19:38
I'm back: 15 − Analogicznie do granicy z 18.30
4 gru 19:39
anonim123: Ale w 15 nie wszystko jest pod pierwiastkiem chyba trzeba wyciągnąć przed a wszystkiego nie
umiem wyciągnąć
4 gru 19:49
wredulus_pospolitus:
jaka jest największa potęga w mianowniku

jaka jest największa potęga w liczniku

czekam na odpowiedź
4 gru 20:09
anonim123: Pierwiastek z n trzeciego stopnia a wynik to będzie 2/3?
4 gru 20:11
wredulus_pospolitus:
czyli najwyższą potęgą jest 1/3 <−−− takiej odpowiedzi oczekiwałem
| | 2 | |
jeżeli w liczniku jest 8n ... to tak granica będzie równa |
| |
| | 3 | |
4 gru 20:13
anonim123: Dzięki 😁
4 gru 22:16
chichi:
Z jakiego 'poziomu' edukacji pochodzi to zadanie?
5 gru 02:22