matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Obliczyć:
Styx:
Obliczyć:
(1 − i)
24
a)
(
√
3
− i)
22
(−1 + i
√
3
)
36
b)
(1 + i)
32
1 + i
√
3
c) (
)
20
1 − i
d) (1 + i
√
3
)
2003
2 gru 22:40
sushi:
policz do potęgi 2 i zobacz co wyjdzie
2 gru 22:58
PW:
a) Wskazówka (1 − i)
2
= 1
2
− 2 i + i
2
= − 2 i (
√
3
− i)
2
= 2 − 2
√
3
i = 2(1 −
√
3
i)
(1 − i)
2
−2 i
1
=
=
,
(
√
3
− i)
2
2(1 −
√
3
i)
√
3
+ i
a więc obliczenie
(1 − i)
22
(
√
3
− i)
22
nie powinno sprawić kłopotu.
2 gru 23:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick