Obliczanie logarytmu z niewiadomą
Algorytm: Jak mogę obliczyć coś takiego?
log
x2(x+2) = 1
2 gru 22:31
Algorytm: Wyprowadziłem tą dwójkę z x2 i otrzymałem:
12logx(x+2) = 1
2 gru 22:33
sushi:
1. najpierw założenia do dziedziny
2 loga b = c <=> ac=b
2 gru 22:40
Algorytm: 1. No dobra, mam takie założenia:
− x+2 > 0 => x > −2
− x "nie równa się" 1
− x > 0
2. I teraz co mam robić z tym?:
x
1 = x+2
2 gru 22:55
sushi:
założenie numer 1. x
2 ≠1 (dotyczy podstawy logarytmu)
używaj przycisku obok inne "≠" a nie słownie
założenie do argumentu "x+2>0"
razem założenia dają ......
2.
| | 1 | |
|
| loga b= c ⇔ loga b= 2c ⇔ a2c=b |
| | 2 | |
2 gru 23:01
sushi:
a poza tym po co kombinować z wyciąganiem potęgi przed logarytm
po prostu:
x2= x+2
2 gru 23:07
+++:
x≠1 i x>0
logx(x+2)=2
x2=x+2
x2−x−2=0
(x−2)(x+1)=0
x=2 >0
2 gru 23:08
Algorytm: Dzięki wielkie! Gdyby nie ty, to nie dałbym rady xd
2 gru 23:09
Algorytm: Właśnie tak obliczyłem, dzięki xd
2 gru 23:10
sushi:
x2≠1 ⇔ x ∊ R \ {−1; 1} dla podstawy
x>−2 dla argumentu
razem dziedzina daje ....
2 gru 23:13