Rozwiązać równania macierzowe
Styx: Rozwiązać równania macierzowe:
| 2 −3 | | 2 3 |
a) | 4 −6 | X = | 4 6 |
| 2 3 | | 1 −2 |
b) | 4 6 | X = | 0 4 |
| 3 −1 | | 2 −1 | | 12 16 |
c) | 5 −2 | X | 4 2 | = | 1 3 |
| 3 −1 1 | | 3 9 7 |
d) | 4 −3 3 | X = | 1 11 7 |
| 1 3 0 | | 7 5 7 |
2 gru 22:30
sushi:
zapisz swoje obliczenia, bo nikomu nie będzie się chciało tyle liczyć
2 gru 22:37
Styx: Właśnie nwm za bardo jak. W pierwszym wyznaczniki obu macierzy są 0 więc chyba nie moge
pomnożyć przez macierz odwrotną, a jeśli tak to nie wiem jak inaczej to zrobić. W 2 wydaje mi
się, że w ogóle jest to sprzeczne.
2 gru 22:44
sushi:

a jakbyśmy policzymy z macierzy
2a−3c=2
2b−3d=3
4a−6c=4
4b−6d=6
i widzimy, że 1 i 2 równianie to jest 2 x odpowiednio 3 i 4
więc zostanie:
2a−3c=2 −−> 2a= 2+3c −−> a = 1 +1,5c
2b−3d=3 −−> 2b= 3+3d −−> b = 1,5 +1,5d
2 gru 22:55