Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Aj: Suma trzech pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego wt\ynosi 15. Jeżeli od drugiego wyrazu
odejmiemy 3, a od trzeciego 6, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu
arytmetycznego
2 gru 19:36
2 gru 19:55
Eta:
a1+ a1+r +a1+2r=15 ⇒ 3a1+3r=15 ⇒ a1+r=5=a2
to a1=5−r i a3=5+r
więc z treści zadania:
5−r, 2, r−1 −−− tworzą ciag geom.
to 22=(5−r)(r−1) ⇒ r=3 i a2=5
an= a2+(n−2)*r
an=5+(n−2)*3
.................
an= 3n−1
♣♣♣♣♣♣♣
2 gru 20:05
Aj: Dzięki
2 gru 20:25
Min. Edukacji: Za odpisywanie z cudzego zeszytu kiedyś stawiano pały
3 gru 02:16
Aj: Kto pytał?
3 gru 09:02