O
Osiou: A czy tu mam dobrze?
Lat między ramionami w trójkącie równoramiennym wynosi 30 dtopni Pole tego trójkąta
Wynosi 32 cm2. Oblicz długość ramion.
No to po narysowaniu trójkąta, podzieliłem go na pol− pole wtedy jest 16 cm2,
A sin wynosi 15 stopni, czyli 0.2588
P=1/2ab*sina
16= 1/2ab*0.26
32=ab*0.52
32:0.52= ab
ab= ( przybliżeniu) 61.5
2 gru 18:23
Mila:

P
Δ=32
| | 1 | | b2 | | 1 | |
PΔ= |
| b2*sin30o= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b
2=4*32
b
2=4*16*2
b=
√4*16*2
b=2*4
√2=8
√2
2 gru 18:56