Wyznacz równanie okręgu wpisanego w trójkąt,
Klaudia: Wyznacz równanie okręgu wpisanego w trójkąt, którego boki są zawarte
w osiach układu współrzędnych i w prostej 3x + 4y − 24 = 0
2 gru 15:34
wredulus_pospolitus:
i problem polega na

Trójkąt ten będzie trójkątem prostokątnym, gdzie kąt prosty jest przy wierzchołku w (0,0).
0) wyznaczamy punkty przecięcia prostej z osiami
1) Wyznaczamy długość przeciwprostokątnej oraz przyprostokątnych (oraz pole trójkąta)
| | 2P | |
2) Korzystając ze wzoru r = |
| wyznaczamy promień okręgu wpisanego |
| | a+b+c | |
3) Środek okręgu będzie miał współrzędne (r,r)
4) Zapisujesz równanie tegoż okręgu.
Kooooniec
2 gru 16:51
chichi:
| | a+b−c | |
r = |
| jeśli Δ jest prostokątny  |
| | 2 | |
2 gru 16:58
Jola:

k: 3x+4y−24=0
o: (x−2)
2+(y−2)
2=4
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
2 gru 18:01
Mila:

3x + 4y − 24 = 0
1)
Punkty przecięcia osi układu współrzędnych:
y=0 wtedy: 3x=24⇔x=8
x=0 wtedy : 4y=24⇔y=6
2)
r=2
3) współrzędne środka okręgu:
środek okręgu leży na przecięciu dwusiecznych kątów Δ;
Dwusieczna kąta prostego:
y=x
Promień jest prostopadły do boków Δ w punktach styczności:
S=(2,2)
4) równanie okręgu napisz sama
2 gru 18:47
PW: Wersja z minimalnymi rachunkami, wymaga znajomości wzoru na odległość punktu od prostej.
Niech S będzie środkiem okręgu wpisanego. S = (r, r) jest poprawnym oznaczeniem, gdyż S należy
do dwusiecznej pierwszej ćwiartki układu współrzędnych (ma więc jednakowe współrzędne).
Odległość od S do prostej 3x + 4y − 24 = 0 jest równa r (okrąg jest styczny do prostej).
| | |3r + 4r − 24| | |
|
| = r, r > 0 |
| | √32 + 42 | |
|7r − 24| = 5r
7r − 24 = 5r lub −(7r − 24) = 5r
r = 12 lub r = 2
Sprawdzamy położenie punktu S względem prostej:
dla r = 12 jest 3
.12 + 4
.12 − 24 > 0 − S leży powyżej prostej
dla r = 2 jest 2
.2 = 4
.2 − 24 < 0 − S leży poniżej prostej zgodnie z warunkami zadania
Odp. S = (2, 2) i r = 2, zatem równanie okręgu wpisanego ma postać
(x − 2)
2 + (y − 2)
2 = 2
2.
3 gru 11:45