parametry
MIKI: Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań nierówności x2+(m−1)x+m2<0 (mniejsze lub
równe)zawiera się
w zbiorze rozwiązań nierówności x−1x+1<0
1 gru 22:54
I'm back:
Rozwoazales druga nierówność
1 gru 23:15
MIKI: TAK OCZYWIŚCIE
1 gru 23:16
MIKI: (−1,1)
1 gru 23:17
I'm back:
No to sprawdzasz dla jakich m zachodzi:
f(−1) > 0,
f(1) > 0
|xwierzchołka < 1
1 gru 23:25
I'm back:
|xwierzchołka | < 1
1 gru 23:25
MIKI: czy mam narzucić warunek że Δ>0
1 gru 23:29
max:
Za mało? a co z deltą?
1 gru 23:29
MIKI: przy tych podanych warunkach nie wychodzi
1 gru 23:30
I'm back:
Δ ≥ 0
1 gru 23:38
I'm back:
Pokaż swoje obliczenia
1 gru 23:39
MIKI: Δ=0 być nie może
1 gru 23:40
max:
1/ Δ<0 bo zbiór pusty zawiera się w przedziale (−1,1)
lub
2/ Δ≥0 i f(−1)>0 i f(1)>0 i −1<xw<1
1 gru 23:42
MIKI: rozumiem pierwszy warunek ale w drugim mam wątpliwości
1 gru 23:57
MIKI: jak Δ=0 to zbiorem rozwiązań będzie R−{a} a ten zbiór nie zawiera się (−1,1)
1 gru 23:59
max:
dla Δ=0 zbiór pusty⊂(−1,1)
2 gru 00:09
MIKI: bardzo dziękuję rozumiem
2 gru 00:24