matematykaszkolna.pl
Oblicz prawdopodobieństwo Bartikooo: W dziesięciu rzutach kostką do gry otrzymano sześć razy "jedynkę". Jakie jest prawdopodobieństwo, że w trzecim rzucie wypadła "jedynka"?
 3 
Odpowiedz to

ale nie mam pojęcia jak to policzyć
 5 
1 gru 22:20
Bartikooo: Wydaje mi się, że trzeba użyć schematu Bernouliego , ale wynik mi nie wychodzi
1 gru 22:21
I'm back: A niby czemu Bernulliego chcesz wykorzystać? Mamy dziesięć 'wynikow', z czego sześć to były 1 Stad szansa na to że w trzecim (jak i każdym innym) rzucie wypadła właśnie ta jedynka jest rowne:
 6 3 
P(A) =

=

10 5 
1 gru 22:27
Bartikooo: Faktycznie, dzięki za pomoc
1 gru 22:29
kerajs: ''I'm back: A niby czemu Bernulliego chcesz wykorzystać?'' Pewnie dlatego, iż tak najłatwiej jest policzyć prawdopodobieństwo warunkowe:

1
nawias
9
nawias
nawias
5
nawias
 1 5 

(

)5(

)4
6 6 6 
 3 
P(A|B)=

=

nawias
10
nawias
nawias
6
nawias
 1 5 
(

)6(

)4
 6 6 
 5 
2 gru 09:16
PW: Z nudów zaproponuję inne spojrzenie na przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω. Losowanie już się odbyło, a więc obserwator ma następujące informacje: − w ciągu 10 elementów są cztery "nie−jedynki", przy czym nie mają one wpływu na liczbę możliwych zdarzeń (w szczególności nie ma znaczenia czy są różne między sobą, czy niektóre się powtarzają, losowanie już się odbyło i wynik jest tylko jeden), − liczba zdarzeń jest równa liczbie wystąpień "1" na 6 miejscach w ciągu 10−elementowym. Wobec tego

nawias
10
nawias
nawias
6
nawias

|Ω| =
,

przy czym należy uznać, że każde zdarzenie jest jednakowo prawdopodobne (dla zgadującego nie ma żadnej przyczyny, aby miało być inaczej emotka ) Zdarzenie A − "za trzecim razem wystąpiła jedynka" ma tyle elementów, na ile sposobów można ustawić jedynki na 5 spośród pozostałych 9 miejsc, a więc

nawias
9
nawias
nawias
5
nawias

|A| =
.

W takim razie na zasadzie klasycznej definicji prawdopodobieństwa
 9! 10! 6 
P(A) =

: