1 gru 19:10
sushi:
wrzuć tutaj zadanie, a nie do linku
1 gru 19:11
anonim123: | | x | |
f:R2 →R g:R→R funkcje f i g f(x,y)=2x+3y,g(x)= |
| Trzeba wypisać wszystkie złożenia |
| | 1+x2 | |
1 gru 19:14
anonim123: Proszę o pomoc 😏
1 gru 19:31
sushi:
a na zajęciach nie podali żadnego sposobu liczenia ?
1 gru 19:35
sushi:
oraz zbiór wartości pierwszej funkcji musi zawierać się w dziedzinie drugiej, więc jakie można
wykonać złożenie ?
1 gru 19:38
anonim123: Nic nie było podawane dalej nie wiem jak to zrobić😅
1 gru 19:41
anonim123: ?
1 gru 20:22
anonim123: ?
2 gru 03:16
anonim123: | | x | | x | |
złożenie f z g= f( |
| )=2* |
| +3y czy to jest dobrze? |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
2 gru 12:10
wredulus_pospolitus:
| | x | |
prawie ... winno być f( |
| ,y)  |
| | 1+x2 | |
2 gru 12:20
anonim123: dzięki
2 gru 12:21
wredulus_pospolitus:
chociaż nie ... chwila chwila ... toć to głupota jest
2 gru 12:22
wredulus_pospolitus:
możemy zrobić g(f(x,y)) jak najbardziej
ale nie możemy zrobić drugiego złożenia bez informacji którą zmienną ma być g(x)
2 gru 12:23
anonim123: To możesz mi napisać rozwiązanie ja je przeanalizuje?
2 gru 12:26
anonim123: nie wiem jak inaczej to zrobić. Może odpowiedzieć ktokolwiek
2 gru 12:43
Maciess: Napisał ci wredulus jak to zrobić. Za argument funkcji g, wstaw wartość funkcji f
2 gru 12:46
anonim123: A może ktoś to zapisać?
2 gru 13:16
Maciess: g(f(x,y))=g(2x+3y)=... wstawiasz do przepisu funkcji g. Możesz sobie pomyśleć że 2x+3y=t
| | t | |
Czyli masz g(t)= |
| i teraz wrócić do oryginalnych. |
| | 1+t2 | |
2 gru 13:26
anonim123: A dlaczego nie mogę złożyć f z g? Może ktoś to wytłumaczyć Łopato logicznie?😄
2 gru 13:32
janek191:
| | 2 x +3y | |
( g o f)(x, y) = g (f(x, y)) = g( 2x + 3 y) = |
| |
| | 1 + (2 x + 3 y)2 | |
2 gru 13:32
anonim123: Może ktoś odpowiedzieć na pytanie z 13:32?
2 gru 13:35
anonim123: już rozumiem
2 gru 13:39
wredulus_pospolitus:
A jakie warunki muszą spełnić funkcje f i g aby można było dokonać złożenia tych funkcji ? I
czy te warunki są spełnione ?
2 gru 13:45
anonim123: Aby złożenie funkcji było możliwe przeciwdziedzina funkcji wewnętrznej (f) musi być równa
dziedzinie funkcji zewnętrznej (g)
ale nie wiem co z tego wynika?
2 gru 13:52
I'm back:
Jaka jest dziedzina funkcji f? Jaka jest przeciwdziedziny funkcji g? Czy zatem można zrobić
takie złożenie które początkowo chciałaś zrobić?
2 gru 13:54
chichi:
@
wredulusie za trudne pytania zadajesz, ona tylko studiuje matematykę...
2 gru 13:55
anonim123: dziedzina f to liczby rzeczywiste?
2 gru 14:00
wredulus_pospolitus:
żadne liczby rzeczywiste ... tylko dziedziną funkcji f jest R
2
2 gru 14:25
wredulus_pospolitus:
natomiast przeciwdziedziną funkcji g jest R
2 gru 14:25
anonim123: dzięki
2 gru 14:27
2 gru 14:35
2 gru 14:47
anonim123: ?
2 gru 15:18
anonim123: ?
2 gru 16:27
wredulus_pospolitus:
| 2x | |
| < 1 −−−> 2x < 1 + x2 −−−> x2 − 2x + 1 > 0 −−−> (x−1)2 > 0 ... spełnione |
| 1+x2 | |
dla x≠1
więc:
| | ⎧ | 2x/(1+x2) + 1 dla x≠1 | |
| f(g(x)) = | ⎩ | (2x/(1+x2) )2 + 2x/(1+x2) dla x=1 |
|
2 gru 16:46
anonim123: A złożenie czegoś takiego jak w 14:35?
2 gru 17:08
2 gru 18:01
anonim123: ?
2 gru 19:03