Wyznacz miary kątów trójkąta
adpadoa: Stosunek dwóch kątów trójkąta wynosi 2:3 a trzeci kąt jest większy od najmniejszego o 80
stopni. Wyznacz miary kątów tego trójkąta.
1 gru 18:27
sushi:
i jak proponujesz zabrać się za to zadanie ?
1 gru 18:42
janek191:
α = 2 x
β = 3 x
γ = 2 x + 80
o
Dokończ
1 gru 21:37
I'm back:
Janek... A czemu tylko taka opcje dajesz? Może pomiędzy pośrednim a największym kątem mamy
proporcje 2:3

A co jeżeli proporcja jest pomiędzy najmniejszym i największym?
Tak... wiem, że tylko to co Ty rozpatrujesz ma ręce i nogi, ale trzeba sprawdzić pozostały że
tych rąk i nóg nie mają.
1 gru 21:43
kerajs:
''I'm back: Może pomiędzy pośrednim a największym kątem mamy proporcje 2:3 ''
Nie, gdyż sugerowany przypadek jest sprzeczny z treścią zadania.
2 gru 09:12