surjekcja
anonim123:

Dlaczego to nie jest surjekcja?
1 gru 09:01
I'm back: To znaczy co?
1 gru 09:02
anonim123: ta parabola z tą prostą chyba nie jest surjekcją
1 gru 09:03
I'm back:
Surjekcje mamy wtedy gdy dla każdego elementu z przeciwdziedziny przyporządkowany jest
minimalnie jeden element (x) z dziedziny.
Tak więc, np.
f: R − > R, f(x) = x2 NIE JEST surjekcja (bo dla y=−1 nie mamy żadnego x przyporządkowanego)
Ale już f:R−> [0,+∞), f(x) = x2 będzie surjekcja.
1 gru 09:05
anonim123: Dzięki
1 gru 09:08