Dowodzenie
Damian#UDM: Wykaż, że suma pięciu kolejnych liczb naturalnych nieparzystych jest liczbą naturalną, mającą
cyfrę jedności równą 5.
Rozwiązanie:
2n+1, 2n+3, 2n+5, 2n+7, 2n+9 − pięć kolejnych liczb naturalnych nieparzystych, n∊N+
2n+1+2n+3+2n+5+2n+7+2n+9=10n+25=10n+20+5=10(n+2)+5
Liczba dwucyfrowa jest postaci 10A+B, gdzie A to cyfra dziesiątek, a B to cyfra jedności.
Czy wyrażenie 10(n+@)+5 opisuje liczbę dwucyfrową, gdzie 5 to cyfra jedności?
1 gru 01:10
chichi:
Skorzystajmy z pięknego narzędzia jakim jest arytmetyka modularna:
2n+1+...+2n+9 ≡ 10(n+2) + 5 ≡ 5 (mod 10) □
1 gru 01:46
chichi:
Dlaczego bierzesz pod uwagę tylko liczby dwucyfrowe? Zobacz, że dla dużych 'n' mamy wielkie
liczby, nie tylko dwucyfrowe
1 gru 01:48
Damian#UDM: A nie wiem, pomyślałem jakoś tylko o liczbach dwucyfrowych − pewnie dlatego, że kiedyś robiłem
podobne zadanie i były tam cyfry liczby dwucyfrowej i przestawionej do policzenia
2 gru 23:15