matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Granica
kamil:
Oblicz granice an przy n →
∞
2n
2
+ 7n
(
)
n
2n
2
− 4n
Najbardziej mi chodzi o to co wyjdzie jak ta grsanica jest podniesiona do n i jak to wyliczyć Wie ktoś może?
30 lis 23:12
Modus:
Wiesz co to liczba e?
30 lis 23:16
chichi:
2n
2
+7n
2n+7
(
)
n
= (
)
n
=
2n
2
−4n
2n−4
2n−4
1
= [(
+
)
((2n−4)/11)
]
11n/(2n−4)
→ e
11/2
2n−4
2n−4
11
30 lis 23:19
janek191:
Lub tak :
2 n + 7
7
1 +
2n
a
n
= [
)
n
=[ (
)
2n
]
1
2
=
2 n − 4
4
1 −
2n
7
( 1 +
)
2n
2n
= [
]
1
2
4
( 1 −
)
2n
2n
więc
e
7
lim a
n
= [
]
1
2
= e
11
2
e
−4
n→
∞
1 gru 07:31