Wyznacz asymptoty funkcji:
Skiper: Wyznacz asymptoty funkcji:
f(x)=x2*e1/x
30 lis 17:42
I'm back:
I problem z jaką asymptota mamy?
30 lis 18:26
Baxing: Problem mam taki że obliczyłem dziedzinę:
x≠0
czyli do policzenia asymptoty pionowej liczę:
lim x−>0+ więc to będzie 0*∞ więc nie istnieje
lim x−>0− więc to będzie 0*0=0
czyli asymptota pionowa nie istnieje, a jednak na wykresie widzę że istnieje dla ∞+, co robię
źle ?
30 lis 19:29
I'm back:
0*
∞ to jest symbol NIE OZNACZONY
30 lis 19:43
Skiper: Czyli jak powinna wyglądać ta granica ?
30 lis 19:47
I'm back:
Przekształcasz i jedziesz 'szpitalem'
30 lis 19:50
30 lis 19:57
I'm back:
Tak... Szpital, skracasz co się da, jeszcze raz szpital, skracasz i gotowe
30 lis 20:01
I'm back:
Inne podejście:
Lim
x−>0+ x
2*e
1/x = // 1/x = y ; y − > +
∞ // =
I masz 'łatwiejszego szpitala'
30 lis 20:03
Skiper: Dobra no to faktycznie wyszła pionowa w ∞+,
teraz ukośne i poziome;
x−>0+ wychodzi mi że nie istnieje i tak samo z x−>0− więc funkcja nie posiada ani ukośnych ani
poziomych.
Dobrze ?
30 lis 20:18
I'm back:
W 0 przecież nie liczysz ukosnej
30 lis 20:19
I'm back:
A pozioma asymptota jest szczególnym przypadkiem ukosnej
30 lis 20:20
Skiper: o kurde przepraszam, źle zapisałem. Chodziło oczywiście o nieskończoność
30 lis 20:43
I'm back:
Tak... Nie będzie tam ukośnych.
30 lis 20:44
Skiper: Oki, dzięki wielkie za pomoc
30 lis 21:00