proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż dane równanie wiedząc że lewa strona równania jest sumą pewnego szeregu
geometrycznego zbieżnego
| | 3 | |
2+ 4(x+3) + 8(x+3)2 +...... = 1 |
| |
| | 5 | |
30 lis 16:12
I'm back:
No to Zastosuj wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
I Rozwiąż to równanie.
Pamiętaj o zalozeniu
A1 = 2
q = 2(x+3)
30 lis 16:16
I'm back:
PS. Zgaduje ze a2 = −0.5 ale to jest strzał.
30 lis 16:18
chichi:
| | 25 | |
x = − |
| , @ wredulus−pospolitus dobrze zgadujesz  |
| | 8 | |
30 lis 16:23
anna: dziękuję
30 lis 20:04
I'm back:
A no widzisz jak mi się trafiło
30 lis 20:06