Zbadaj, czy poniższa funkcja jest przekształceniem liniowym;
Radko: Bardzo prosiłbym też o krótkie i logiczniejsze wyjaśnienie jak poprawnie rozwiązywać warunek 1,
L(v1+v2)=L(v1)+L(v2), bo od kilku dni usilnie próbuję jakoś w logiczny sposób poukładać to
sobie w głowie i za każdym razem mnie to pokonuje
L;R2 −−−−>R2 L(x,y)= (2x+y, x2)
30 lis 14:47
PW: Przede wszystkim wprowadzić oznaczenia, np.
v1 = (a, b)
v2 = (c, d),
wówczas
v1 + v2 = (a +c, b + d)
L(v1 + v2) = L(a +c, b+d) = (2(a + b) + (b + d), (a + c)2)
(przepis na L mówi: pierwsza współrzędna obrazu to suma podwojonej pierwszej współrzędnej
przekształcanego punktu powiększona o drugą współrzędną, zaś druga współrzędna obrazu to
kwadrat pierwszej współrzędnej przelształcanego punktu). Tym sanym
(1) L(v1 + v2) = (2a + 3b + d, (a + c)2)
zaś
(2) L(v1) + L(v2) = (2a + b, a2) + (2c + d, c2) = (2a + b + 2c + d, a2 + c2)
Jak widać (1) i (2) to różne pary, a więc L nie jest przekształceniem liniowym.
30 lis 15:57
PW: No i pomyliłem się. Ma być
(1) L(v1+v2) = ... = (2(a+c)+(b+d), (a+c)2) = (2a + 2c + b + d, (a+c)2),
co nie zmienia konkluzji − drugie współrzędne (1) i (2) różnią się.
30 lis 17:25
Radko: Dziękuję bardzo

Jestem bardzo wdzięczny, trochę mi się rozjaśniło
2 gru 17:00