Rachunek prawdopodobieństwa, kombinatoryka
wieprzowina: Jakie jest prawdopodobieństwo, że dla sześciocyfrowego numeru (który może
składać się z samych zer) suma jego trzech pierwszych cyfr jest równa sumie trzech ostatnich
cyfr?
30 lis 14:32
PW: Suma trzech pierwszych cyfr może być równa:
0 − (1 przypadek)
1 − (3 możliwości: (1,0,0) z rozróżnialnymi permutacjami)
2 − (6 możliwości: (0,1,1) lub (2,0,0) z rozróżnialnymi permutacjami)
3 − (10 możliwości: (1,1,1), (2,1,0), (3,0,0) z permutacjami)
4 − (15 mozliwości: (2,1,1), (2,2,0), (3,1,0), (4,0,0) z permutacjami)
5 − (21 możliwości: (2,2,1), (3,1,1), (3,2,0), (4,1,0), (5,0,0) z permutacjami)
i tak dalej, jednym wzorem opisać to można: suma trzech cyfr jest równa n czyli
(*) x1+x2+x3 = n, (xj ≤ 9 dla j = 1, 2, 3).
rozwiązań jest L(n).
Jeżeli umiesz podać L(n) , to liczba zdarzeń sprzyjających jest równa
∑L2(n) (sumowanie od n=0 do n = 27).
30 lis 16:53