Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
Monika: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej o długości 12 cm tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt α=30 stopni.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
graniastosłupa.
5 mar 07:23
Łukasz:

| | 1 | |
Z własności trójkąta 30o, 60o, 90o otrzymujemy, skoro d=12 cm, h= |
| d=6 cm,
|
| | 2 | |
a=h
√3=6
√3cm.
Mamy już wszystko żeby obliczyć objętość i pole powierzchni.
V=P
p*h=a
2*h
P
c=2P
p+P
b=2a
2+4ah
Powinnaś sobie poradzić z liczeniem.
6 mar 17:01
Monika: Bardzo dziękuję.
6 mar 23:22