Oblicz n-te sumy częściowe podanego szeregu
Monika: 2 + 4 + 8 + ... + 2n(3n)
29 lis 20:07
I'm back:
Najpierw 0oliczk w liczniku te sumę skończonego ciągu geometrycznego
29 lis 20:08
Monika: Obliczyłam: {2
n+1−2}{3
n}.
Odpowiedź to: 3 − 4({2}{3})
n + ({1}{3})
n.
Nie wiem jak to tego dojść

.
29 lis 21:38
Monika: potęga przy dwójce na początku to n+1 a nie n, przepraszam
29 lis 21:39
wredulus_pospolitus:
| | 2n−1 | |
Licznik = 2* |
| = 2*2n − 2 |
| | 2−1 | |
29 lis 21:41
Szkolniak: 2+4+8+...+2n+1=2(2n+1−1)
29 lis 21:50
Monika: Licznik już wyliczyłam i jak widać poprawny...
29 lis 22:00
Monika: Czyli to jest cała odpowiedź do zadania? Czy może ktoś potrafi dojść do odpowiedzi którą
napisałam.
29 lis 22:02
Szkolniak: A mogłabyś w jakiejś bardziej zrozumiałej postaci zapisać tą odpowiedź? To może spróbuję do
takiej przekształcić.
| | 2 | | 1 | |
Miałaś na myśli 3−4(( |
| )n+( |
| )n)? |
| | 3 | | 3 | |
29 lis 22:11
Monika: Tak.
30 lis 14:51
30 lis 14:55