Modus:
f(x) = xe
−x
1. Dziedzina:
x ∊ R
2. Miejsca zerowe:
f(x) = 0 ⇔ xe
−x = 0 ⇒ x=0
3. Przecięcie z osią OY:
f(0) = 0 ⇒ P=(0,0)
4. Granice i asymptoty:
Brak asymptot pionowych.
| | x | |
limx→∞ f(x) = limx→∞ xe−x = limx→∞ |
| |
| | ex | |
Z reguły de l'Hospitala:
| | x | | 1 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 0 |
| | ex | | ex | |
lim
x→−∞ f(x) = lim
x→−∞ xe
−x =
∞
Asymptota pozioma prawostronna y=0 (w
∞).
5. Przedziały monotoniczności:
f'(x) = e
−x−xe
−x = e
−x(1−x)
f ↗ ⇔ f'(x) > 0 ⇔ e
−x(1−x) > 0 ⇔ 1−x > 0 ⇔ x < 1
f ↘ ⇔ f'(x) < 0 ⇔ e
−x(1−x) < 0 ⇔ 1−x > 0 ⇔ x > 1
Funkcja jest rosnąca w przedziale (−
∞, 1), a malejąca w przedziale (1,
∞).
6. Ekstrema:
Na podstawie powyższego:
Funkcja osiąga ekstremum będące maksimum globalnym dla x = 1 równe:
7. Przedziały wklęsłości i wypukłości:
f''(x) = −e
−x(1−x)−e
−x = e
−x(x−2)
f''(x) > 0 ⇔ e
−x(x−2) > 0 ⇔ x−2 > 0 ⇔ x > 2
f''(x) < 0 ⇔ e
−x(x−2) < 0 ⇔ x−2 < 0 ⇔ x < 2
Funkcja jest wypukła w przedziale (2,
∞) oraz wklęsła w przedziale (−
∞,2).
8. Punkty przegięcia:
Na podstawie powyższego:
Odcięta punktu przegięcia wykresu funkcji wynosi x = 2. Wartość w punkcie przegięcia:
9. Wykres funkcji (ew. tabela, którą sobie podaruje, wykres możesz narysować w
Geogebra/desmos).
10. Zbiór wartości:
Można sprawdzić, bo nie chce mi się czytać moich bzdur.