Wyznacz ekstrema funkcji:
Skiper: Wyznacz ekstrema funkcji:
f(x)=ln
2(|x|)−2ln|x|
| | 2ln(|x|)−2 | |
obliczyłem pochodną f'(x)= |
| |
| | x | |
ale nie potrafię przyrównać jej do zera, pomoże ktoś ?
29 lis 17:48
janek191:
2 ln I xI − 2 = 0
ln I x I = 1 = ln e
I x I = e
x = − e lub x = e
29 lis 18:02
Skiper: możesz wyjaśnić czemu usunąłeś x ?
29 lis 18:08
ICSP: f(x) = (ln|x| − 1)2 − 1
minima lokalne dla x = ± e wynoszące −1.
29 lis 18:10
janek191:
Ułamek = 0 ⇔ jego licznik = 0
29 lis 18:11
Skiper: Ok, teraz rozumiem. Dzięki za pomoc
29 lis 18:15