potegowanie permutacji
helpppp: Czy ktoś byłby w stanie mi wytłumaczyć jak należy potęgować permutacje? Potrafię policzyć
σ
−1, ale przykładowo takiego σ
2, σ
3 itd. mimo przepatrzenia kilku wątków na forum dalej
nie jestem w stanie załapać schematu
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 7 1 6 2 5 3 4 | |
| |
σ = | |
| | |
29 lis 16:44
sushi:
1−>7
2−>1
3−>6
4−>2
5−>5
6−>3
7−>4
i teraz σ2 oznacza 1−>7−>4 czyli 1−>4
29 lis 17:17
helpppp: Dobra rozumiem, a jakbym miał np. σ100 albo σ−3?
29 lis 17:43
Adamm:
Najlepiej rozłożyć na cykle rozłączne:
σ = α1 • ... • αn
Wtedy σm = α1m • ... • αnm
Potęgę dla cyklu jest obliczyć łatwo, jeśli α jest cyklem długości k, to
αm = αm mod k gdzie m mod k oznacza resztę z dzielenia m przez k.
4 gru 11:20