| 1 | ||
Oblicz sumę ∑n=1∞ | , gdzie k jest liczba naturalna | |
| n(n+k) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
| n(n+5) | 5 | n | n+5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= | ( | + | + | + | + | ) | ||||||
| 5 | n | n+1 | n+2 | n+3 | n+4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
− | ( | + | + | + | + | ) | ||||||
| 5 | n+1 | n+2 | n+3 | n+4 | n+5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
Sn= | (1+ | + | + | + | ) | |||||
| 5 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
− | ( | + | + | + | + | ) | ||||||
| 5 | n+1 | n+2 | n+3 | n+4 | n+5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
Sn → | (1+ | + | + | + | ) | |||||
| 5 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Ogólnie: suma = | (1+ | + | +...+ | ) | ||||
| k | 2 | 3 | k |