Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Aj: Wiedząc, że liczby (a+1;b+2;c+3) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a liczby (a,b,c)
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego wykaż że a=b=c
28 lis 19:56
ABC: arytmetyczność warunek :a+c+4=2b+4 czyli a+c=2b (1)
jednocześnie geometryczność warunek : ac=b2 (2)
pierwsze do kwadratu a2+2ac+c2=4b2
drugie mnożone przez 4: 4ac=4b2
porównując masz (a−c)2=0 czyli a=c i natychmiast b=a=c z (1)
28 lis 20:02
I'm back:
a+c + 4 = 2b + 4 − − > a+c = 2b
b2 = a*c
Po podstawieniu
(a+b) 2 = 4ab
(a−b)2 = 0
Stad a=b a w konsekwencji a=c
28 lis 20:03
I'm back: Poprawka miało być (a+c)2 = a*c
28 lis 20:03
Aj: Dzięki wielkie!
28 lis 20:14