matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trygonometria
pizzafreak :
Rozwiąż równanie: sin(7x)+1/2sin(5x)+
√
3
/2cos(5x)=0
28 lis 19:54
ICSP:
1
√
3
π
π
sin(5x) +
cos(5x) = cos(
)sin(5x) + sin(
)cos(5x) =
2
2
3
3
π
= sin(5x +
)
3
dlatego równanie przyjmie postać:
π
sin(7x) = sin(−5x −
)
3
π
π
7x = −5x −
+ 2kπ v 7x = π + 5x +
+ 2kπ , k ∊ Z
3
3
28 lis 19:58