Liczba rozwiązań równania
kamil: Liczba rozwiązań równania 2cos4x – 2sin4x = 1 w przedziale 〈0, 2π〉 jest równa:
Wcześniej przez przypadek nie dałem potęgi:(
dochodzę do momentu, kiedy cos2x=√2/2 v cos2x=−√2/2 i co dalej? jak się to sprawdza? (miałem
trygonometrie więcej niż rok temu i po prostu nie pamiętam:( )
28 lis 18:42
I'm back:
Serio... To poszukaj dla jakich kątów cosinus przyjmuje te wartosci
28 lis 18:43
I'm back:
I skąd Ci wyszlo to co Ci wyszlo
28 lis 18:44
kamil: po prostu się pytam

czyli później mam, że
cos2x=π/4+2kπ lub cos2x=−π/4+2kπ
czyli
2x=π/4+2kπ lub 2x=−π/4+2kπ
x=π/8+kπ lub x=−π/8+kπ ?
28 lis 18:46
kamil: a, no to już rozpisuję
28 lis 18:46
kamil: 2cos4x – 2sin4x = 1
2(cos4x – sin4x)=1
2(cos2x−sinx)(cos2+sin2x)=1
2cos2x=1/2
cos2x=√2/2 lub cos2x=−√2/2
rozumiem, że coś jest źle?
28 lis 18:48
I'm back:
Czemu nagle z 1 robi się 1/2?
Czemu nagle pojawia się samo cos2x?
28 lis 18:50
I'm back:
2(cos
2x − sin
2x) = 1
2*cos(2x) = 1


28 lis 18:51
kamil: oj, jakieś moje niedopatrzenie
28 lis 19:21
kamil: dzięki
28 lis 19:21
kamil: czyli
2cos(2x)=1
cos(2x)=1/2
2x = π/3 + 2kπ
x = π/6 + kπ ?
28 lis 19:50
I'm back:
To jedyne rozwiązanie? Nie wydaje mi się. Jeszcze 2x = − π/3 + 2kπ
28 lis 20:05