Liczba rozwiązań równania trygonometrycznego
kamil: Liczba rozwiązań równania 2cos4x – 2sin4x = 1 w przedziale 〈0, 2π〉 jest równa:
28 lis 16:19
kamil: Dochodzę do momentu, że cos2x=√2/2 v cos2x=−{2}/2 i nie pamiętam jak to dalej rozpisać
28 lis 16:20
kamil: cos2x=√2/2 v cos2x=−√2/2
28 lis 16:21
sushi:
| | √2 | |
cos a = |
| czyli a =.... lub a =.... |
| | 2 | |
28 lis 16:49
ICSP:

masz gdzieś po drodze błąd w przekształceniach.
| | 1 | |
sin(4x) − cos(4x) = − |
| |
| | 2 | |
8 kropek czyli 8 rozwiązań.
28 lis 16:50