Nieporządki
Bartusiek : Witam czy mógłbym w taki sposób "wyprowadzić" wzór na liczbę nieporządków tj. od wszystkich
przypadków czyli n! odejmuje przypadki
gdy jedna liczba jest na swoim miejscu, dwie itd
| | | | | | | |
n! − ( | *(n−1)! − | *(n−2)! + ... + (−1)n | *(n−n)!) = |
| | | | |
| | | |
n! − (∑ni=0 | *(n−i)!*(−1)i+1) |
| | |
28 lis 12:59
wredulus_pospolitus:
A czego w tym wzorze nie rozumiesz
28 lis 13:37
Bartusiek : w sensie ja go rozumiem. Tylko moim pytaniem jest czy jest to poprawne rozumowanie. A i tam
jest błąd bo nie powinno zaczynać się od i = 0 tylko i = 1 według mojego postępowania
28 lis 13:50