Prostopadłość/równoległość prostej do płaszczyzny
Kck: Jak sprawdzić czy prosta l: x = 4t, y = 2, z = 1 + 2t jest równoległa/prostopadła do
płaszczyzny π: 2x + z + 4 = 0?
27 lis 21:40
wredulus_pospolitus:
na przykład tak:
prosta jest prostopadła do płaszczyzny gdy iloczyn skalarny wektora normalnego płaszczyzny i
wektora wytyczonego z prostej jest równy iloczynowi długości tychże wektorów
prosta jest równoległa do płaszczyzny jeżeli iloczyn skalarny wektora normalnego płaszczyzny i
wektora wytyczonego z prostej jest równy 0
27 lis 21:49
Kck: Czyli w tym przykładzie wychodzi, że prosta jest prostopadła do płaszczyzny ale nie jest do
niej równoległa?
27 lis 22:08
wredulus_pospolitus:
A jak prosta może być jednocześnie prostopadła i równoległa do płaszczyzny

Jak możesz jednocześnie stać (być prostopadły do podłogi) i jednocześnie leżeć na łóżku
spoczywającym na podłodze (być równoległym do podłogi)
27 lis 22:27
Kck: No tak to jest całkiem logiczne.
27 lis 23:24